Történetünk - Kazincbarcikai Városi Sportegyesület

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Történetünk

Birkózó

Kazincbarcikai birkózás rövid történeteA birkózó Szakosztályunk 1957-ben alakult  Tóth János szakosztályvezető, Filácz Gyula vezető edző, Ács Lajos edző és nem utolsó sorban az akkor még segéd edző Munkácsy Dezső vezetésével. Az egyre jobban erősödő szakosztály területi, majd az országos bajnokságok résztvevője volt.
Nevezetes időpont volt az 1963-as év, amikor a világ legjobb japán, orosz és magyar válogatottjait tisztelhettük Kazincbarcikán csapatverseny keretében. Csak néhány név a mieink közül: Matura Mihály vezető edző, Kozma pici, Varga János.

Az alapítók örökébe lépve 1970-től új szakosztályvezetés folytatta a munkát Erdélyi József elnök, Vasvári Gyula szakosztályvezető, valamint Munkácsi Dezső vezető edző, Görcsös József, valamint a szakosztály munkájába a rendkívül eredményes versenyzés mellett edzőként is bekapcsolódó Kónya Lajos vezetésével.
Az új vezetés lelkesedésének, a megnyugtató versenyzési feltételek biztosításának köszönhetően egyre eredményesebb szereplést eredményezett. Versenyzőink jogot nyertek az NB II csapatbajnoki szereplésre, sok korosztályos bajnoki címet szereztek, eredményes nemzetközi versenyzéssel hívták fel magukra a figyelmet
Nevezetes volt az 1982 évben a főiskolai sportcsarnokban rendezett nemzetközi birkózó verseny USA, Japán, Mexikó, Mongol és más nemzetek részvételével.
A lendület a 90-es évek közepétől sajnos megtört, romlottak az anyagi feltételek, nem tudtuk biztosítani a versenysport szükséges feltételeit, az utánpótlás egyre szűkebb lett.
A romló feltételek ellenére még így is több korosztályos bajnoki címet és értékes helyezést értünk el.
Jelen helyzetünkben a romló gazdasági helyzet a tárgyi adottságokon, korlátozott edzői fizetéseken és szerény élversenyzői támogatásokon kívül gyakorlatilag önfenntartóvá tette a szakosztály működését. A minimálisra zsugorodott Önkormányzati támogatás gyakorlatilag csak a terem fenntartásra, minimális edzői tiszteletdíjra és igazolt versenyzői támogatásra ad lehetőséget.
Ezen nehéz helyzetben a közösséget Kónya Lajos vezető edző, Lagzi Kovács Zsolt szakosztályvezető, Fodor Pál elnökségi tag és Stefán Sándor segédedző lelkes munkája, néhány megmaradt szponzor és a birkózó szülők, nagyszülők meghatározó anyagi hozzájárulása segíti. Jelenleg egyetlen nemzetközi szintű élversenyzőnk van Lagzi K. Bendegúz személyében, aki a 2011-es országos junior ranglistát vezeti és 2011. évben a Grappling világbajnokságon a junior korosztályban világbajnoki 3. helyet szerzett.

Mit hoz a jövő?
Az alapokról kezdtünk újból, ezek pedig a legfiatalabb versenyzők, már óvodás kortól próbáljuk megszerettetni a birkózást , fő figyelmet a nevelésre és az egészséges fejlődére fordítva. Itt
felismerve annak hasznosságát- a legjelentősebb a családi támogatás (a „kicsik" versenyeztetését teljes mértékben ők biztosítják). Bízunk abban, hogy ezen az úton haladva felnövekszik egy új egészséges összetartó generáció, akik majd leteszik névjegyüket a versenysportban is.
Szeretném megjegyezni azt, hogy ennek első eredményei már jelentkeznek, mert az 5-8 éves kategóriákban sorra hozunk érmes helyezéseket (az összetett versenyeken azért nem tudunk még eredményesebbek lenni, mert a felsőbb kategóriákban nagyon „lyukasak" vagyunk.
Szeretnék az utóbbi versenyek legeredményesebb kicsijei közül a teljesség igénye nélkül néhány nevet név szerint is megemlíteni: Marok Ádám, Borbély Ádám, Kiss Bence Máté, Bogdán Benjámin, Vígh Tamás, Kalmár Botond és még többen. Ezek már egyre rutinosabbakká válnak, bízunk abban, hogy saját fejlődésük mellett mások számára is (bele értve szponzorokat is) ösztönzést adnak.


Összeállította
Fodor Pál
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz